Sziasztok!

Ez a bejegyzés már régóta érett a blogon, de a hétvégén még több olyan impulzus ért, ami miatt gondoltam, itt az idő. Szombaton Nusi (shamobags) workshopján voltam, ahol izgis pecsétek gyártása és kis szütyő díszítés közben elmélkedtünk a hulladékmentességről, tudatosabb életről, stb.
Aki ismer az tudja, hogy elég régóta foglalkoztat a téma, és igyekszem is tenni érte, de azért még bőven van hova fejlődni.

Kezdetek:
Nagyon régóta használom Nusi táskáit, az elsőt még kb. 4 éve kaptam Marcitól, egy kis bucket, imádom.
Mai napig tökéletes társam, de be kell valljam, akkor még nem a tudatosság, hanem inkább az esztétika miatt volt szuper választás és nagy szerelem. Aztán persze ahogy ez lenni szokott, függő lettem, és beszereztem egy csomó mindent, hatással lett rám Nusi is. Egyre több olyan táskát, kiegészítőt készített, ami foglalkozott az újrahasznosítással, tippeket adott, hogyan tudom úgy használni, hogy az praktikus is legyen, meg környezettudatos is ….
Körülbelül egy éve elkezdtünk piacozni, és tök véletlenül elvittem magammal az egyik táskát – a kék shoppert –  amit aznap csak a ruhám mellé választottam ki.
Rá kellett jönnöm, hogy ez az egész nagyon király, el tudtam mindent tenni, még jól is nézett ki az összhatás.
De ekkor még mindig nejlon zacsikba kaptam mindent, amit lelkesen pakoltam a shopperembe. És aztán valahogy a Pinteresten szembejött velem pár kép a műanyagtermelésről, ennek hatásairól, különböző tippekről az élhetőbb Földért, stb.
Szerintem az embernek ilyen drasztikus adatokig, képekig le sem esik, hogy amúgy ezek a mindenhol mondogatott problémák mekkora volumenűek is , és miből adódnak.
Szóval elborzadtam.
Az első tipp a tudatosság nevében a “hagyd el a nejlonzacsit “volt. Vigyél magaddal mindig vászonzsákot, shoppert, vagy hasznosíts legalább újra.
Ez nagyon egyszerűnek tűnt, egészen addig, amíg be nem tévedtem az első pékségbe, fornettishez, vagy akár Tescoba, ahol mindent, de mindent, csak nejlonba kaptam, pakolhattam, stb.
Mert okés, hogy ott van a shopperem, de most mégis hogy dobáljak bele mindent , egy helyre? Meg amúgy is, a kasszáig hogy jutok el? Viszem az ölembe, vagy a koszos kosárba a 4 kiflim?
Szóval ez egészen borzalmasan működött, de örültem, hogy legalább egy nagy bevásárlás végén nem mondom azt, hogy “ Kérhetnék 10db zacskót? “
Aztán valamikor, nem sokkal ezután, vettem Nusitól egy karkötőt/bokaláncot – fene sem emlékszik már – amit egy nagyon cuki kis szütyűben kaptam, és elkezdtem benne tárolni mindenféle apróságokat (pl. utazáskor ékszert, füllhallgatót,stb.), majd valamelyik kalandunk előtt beszereztem egy csomó, nagyobb méretet is ezekből a kis vászon zsákokból, ebbe tettem az analóg gépemet, alsóneműt, gyógyszereket, higiéniás cuccokat, mert hogy mégis csak jobb rendszerezni a túrazsákot, bőröndöt.

Na hát én nem értem, hogy ennél a pontnál, miért nem esett még le, hogy ezeket a mindennapokban, vásárlásnál is lehetne használni, ráadásul pont a problémáimat oldanák meg ezzel kapcsolatban, de kellett hozzá egy fotó, amin tisztán emlékszem Nusi piacos szerzeményei voltak , ezekben a zsákokban.

Szóval azóta élünk így, viszünk magunkkal mindent amikor csak tudunk – sajna van, hogy becsúszik egy hiba, pl random vásárlás amikor nincs nálunk doboz, vagy nem tettük vissza a kocsiba a múltkori bevásárláskor bevitt zsákokat, stb- de úgy érzem jól haladunk.
Nagyon erősen törekszem arra is, hogy jó helyeken vásároljak, piacozzunk és ott szerezzünk be mindent, de ezt el kellett engednem, ugyanis sokszor bűntudatom volt, ha szerda este eszembe jutott valami és pl csak az Aldi volt nyitva, vagy egy nagybevásárlást a tescoban intéztünk el. Viszont ez a görcsösség ugye nem jó, és nem is vezet sehova.
Amit most tudunk, azt megtesszük az ügyben, s legyen ez elég. A fejlődés iránti vágy pedig csak növekszik,szóval nagy baj nem lehet.

A bejegyzés igazából nem akart ilyen hosszadalmas lenni, csak el akartam mesélni, miket tapasztalunk a piacon.
A szombati workshopon persze megint beszereztem egy hátit, meg két függönyből varrt szütyőt, amiket vittem magammal a tegnapi piacozásra is, és egészen új élményeket tapasztaltam meg általuk.
Kezdem is mindjárt a hátival, aminek most csak előnyeit tudom még felsorolni, de ha esetleg lenne majd hátránya is, akkor újraírom ezt a részt 🙂
Szóval, of course, gyönyörű, aztán van két elég nagy méretű zsebe elől, amikbe én beledobtam a kenyeres, pékárus zsákokat, a zöldségtárolós szütyőket, és az új hálósokat. Nagyon jó volt, hogy nem kellett levennem, kicsatolnom, stb, csak hátranyúltam, kiszedtem és már tehettem/kérhettem is bele a finomságokat,viszont elég nagy ahhoz, hogy ezeket a megtöltött tasakokat aztán bele is tegyem, és a hátamon cipeljem tovább, szóval a kezem sem szakad le és még mást is tudok vásárolni. Táska, szütyők, 10 pont.

Amit fontos tudni, hogy  úgy gondolom, mi legtöbbször egy elég “menő” piacra járunk, ami azt jelenti, hogy pici, cuki, barátságos, nem olyan átkiabálós, alkudozós,  hanem mint egy desingpiac, vagy nem is tudom, létezik-e ilyen kifejezés, de értitek. Megtalálhatók alapdolgok (tojás, kenyér, zöldségek), de inkább hajaz az extrákra, vegán cuccok, érdekességek, stb. Ez lehet, hogy a tapasztalatainkat befolyásolja, mivel nem tudom, hogy egy sima, “mezei“ piacon, hogy reagálnak a következőkben kifejtett dolgokra, de az új évben ezt is kitapasztaljuk majd 🙂

Szóóóval végre, az összegzés (és köszi, ha eljutottál idáig):

  • először furán néztek mindenre, miért kérem a sajtot dobozban, mikor olyan szívesen adnak nekem neilonzacsit —> kedvencem: “Nem kerül pénzbe.”
  • másodszor is furán néztek, főleg, hogy miért kérek mindent, a saját táskámba, mikor nézzem csak, milyen szép papír zacskó is van, választhatok
  • féltik a shoppereket – ne tegyem bele az édesburgonyát, a kakóscsigát meg aztán főleg ne, azt nem lehet kimosni. (De ki lehet, viszont ha nem lehetne, akkor sem zavarna, nem tudom, de valamiért szeretem ha valamin látszik, hogy használják 😀 )
  • “ így nehéz lesz lemérni “ (MIÉÉÉRT?)
  • olcsóbban kapok dolgokat – nem számolják bele a táskát. Sosem tudom, vajon azt hiszik,, azért viszek sajátot, hogy ne kelljen érte fizetnem? 😀 Mindegy, mondjuk ez is hasznos.
  • nem kell dobozt vinnem – ami eddig a táskám nagy részét elfoglalta-  a sajtnak , ugyanis a hálós szütyő tökéletesen megfelel a célnak, tizedannyi helyet sem foglalva el a többi finomságtól
  • itt is különböző mindenki – tegnap pl. négyen megdícsérték a hátit/tárolókat, szóval azért ez szerintem egészen pozitív és nem mellesleg tök jó érzés
  • a legjobb, hogy menőnek érzem magam közben. oké, ez most hülyén hangzik, de van egy ilyen varázsa, hogy viszem a kis táskáim, megyek a piacra, jót teszek , és közben mennyivel, de mennyivel jobban néz ki még a bevásárlásom tartalma is, mintha 600 nejlonzacsival térnék haza

Szóval a helyzet egyre jobb, szerintem velünk fejlődnek majd a piacok, remélhetőleg bevásárló központok is , de addig is tartsatok ki és váltsatok zöldre ! 🙂

 

A shamobags weboldala, ha esetleg kedvet kaptatok böngészni: www.shamobags.com

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is required

*

I agree