Ez a bejegyzés igazából a vásárlási szokások folyatása is lehetne, de talán ez alatt a cím alatt jobban megállja a helyét ! 🙂 Lesz benne szó vásárlásról, mit miért, hol, mivel helyettesítünk, min szeretnénk ebben az évben változtatni, és mi az, amiről eddig nem sikerült lemondanunk, pedig jó lenne.

Ebben az évben mindenképpen szeretnénk sokkal jobban lecsökkenteni a háztartási hulladékainkat, nagyon jó lenne ha kevesebb szemetet termelnénk.
Ehhez a legelső lépés a szemét kivitelének a meghatározása volt, tehát hogy x literes kukát hányszor telítünk meg egy héten.
Ez így elsőre még mindig rengeteg szemétnek tűnhet, de hiszünk az átmenetben, első lépésként már így is csökkentettünk, úgyhogy ez mindenképp siker.

Pár dolog, amiben eddig még nem változtattunk, de január/februárban mindenképp fogunk :
vattapamacs : ebből nálunk ipari mennyiség fogy/fogyott, ezzel mosom le a sminkem, arcom, micellásvíz, tonik (Zsófi),  viszont most erről is leszokunk, ugyanis a Purple Turtle Bag oldalán Zsófi talált mosható verziót. (fun fact, hogy amikor Zsófi rájuk talált, akkor jött rá, hogy az oldal gazdája Lilla, akivel egy helyre jár jógázni, mégsem került ez soha szóba, szóval tényleg kicsi a világ)
kukászsák : találtunk egy boltot , ahol Budapesten összegyűjtött polietilén hulladékot hasznosítanak újra és készítik belőle a szemeteszsákokat.
szalvéta: erre remek alternatíva a Cibi újraszalvéta, ami amúgy nagyon jól is néz ki, szóval nem fog hiányozni a szalvéta vásárlás ( ciki nem ciki, mi legtöbbször minta alapján választottunk szalvétát)
– konyha papírtörlő : ezt próbáljuk teljesen kizárni, de tartalékként még van itthon egy tekercs, ebből is újrahasznosított
alufólia : ezt mi általában szendvicscsomagolásra, vagy valaminek a lefedésére használtuk, de leváltottuk üvegdobozokra, amiknek van tetejük, így nem kell lefedni pl az ételt, viszont szeretnénk beszerezni mosható hűtősapkát, ha mégis szükség lenne rá 🙂
filteres tea: ezen már az elmúlt évben is elkezdtünk változtatni, szálas teákat vásárolni, bár még sok filteres van itthon, természetesen azokat is elfogyasztjuk. Viszont valaki szóljunk nekünk, ha látja, hogy az English Tea Shopnak van szálas teája, mert imádjuk, de mi eddig csak filtereset láttunk tőlük.
joghurt: nem eszünk túl sokat, de ebben az évben megpróbálunk csak üvegeset vásárolni, ugyanis azt újra tudjuk hasznosítani 🙂
előre csomagolt, kész ételek: ebből már előző évben is egyre kevesebbet vásároltunk, csak végszükség esetén, de van egy szuper hely, ahol egyébként mindent csomagolásmentesen lehet megvásárolni: Ligeti Bolt

Dolgok, amiket eddig még nem tudtunk lecserélni:
a kávéfőzőnk : kapszulás kávéfőzőnk van, amit imádunk, de tényleg, annyira finom kávét készít, viszont ugye emellett nagyon sok szeméttel jár . Mivel kb heti két/három kapszulára csökkentettük a fogyasztásunk, illetve egy tökéletesen működő, nem olyan régi gépről van szó, sajnálnám kidobni, viszont ha valakinek odaadnánk, az meg olyan lenne, mintha átpasszolnánk rá a szeméttermelést 😀 szóval ez egy nagy kérdés az életünkbe, de azt hiszem elfogadjuk veszteségként, hiszen tényleg jól működik, keveset próbáljuk használni.
– tisztasági betét, tampon: februárban szeretném kipróbálni az OrganiCupot, hogy még kevesebb szemetet termelhessünk, de még gyűjtöm az erőt, bátorságot 🙂 (Zsófi)

Nyilván sokkal több mindent is ki kellene még cserélnünk, de ezeket szeretnénk mindenképp a közeljövőben véghez vinni 🙂

Dolgok, amikről zöldebbre váltottunk 2017 végén : 
– mindenféle tisztítószer : mi az ecover márkát használjuk (mosószer, mosogatószer,  ablaktisztító, felmosófolyadék, stb) , és nagyon bevált, bár elég kis kiszerelésben lehet őket kapni. Néha használjuk a kevésbé zöld társaikat is, de csak akkor, ha esetleg Zsófi szüleitől kapjuk őket, vagy ilyesmi 🙂
– kozmetikumok : mindenből natúrkozmetikumokra váltottunk, kivéve Marci tusfürdőjét , ugyanis arról ő nem tud lemondani .

Ha van valami ötletetek, hogy miben javíthatnánk még, esetleg márkák, lehetőségek, üzletek, semmiképp se tartsátok magatokban, nagyon hálásak leszünk !
Szép Napot Mindenkinek !
Zsófi, Marci, Pumi kutya

Join the discussion One Comment

  • Edit szerint:

    Sziasztok!
    Ebben a témában szerintem mindenképp keressétek fel a Humuszt, illetve a Hulladékmentes.hu-t!

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is required

*

I agree